Openbaring: Efeze als Kandelaar

 Openbaring: Rechtvaardiging door Geloof

Efeze als Kandelaar

Openbaring 2:1 Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: Dit zegt Hij Die de zeven sterren in Zijn rechterhand houdt, Die te midden van de zeven gouden kandelaren wandelt:
2. Ik ken uw werken, uw inspanning en uw volharding, en weet dat u slechte mensen niet kunt verdragen, en dat u hen op de proef hebt gesteld die van zichzelf zeggen dat zij apostelen zijn, maar het niet zijn, en dat u hebt ontdekt dat zij leugenaars zijn.
3. En u hebt moeilijkheden verdragen, en volharding getoond. Om Mijn Naam hebt u zich ingespannen en u bent niet moe geworden.
4. Maar Ik heb tegen u dat u uw eerste liefde hebt verlaten.
5. Bedenk dan van welke hoogte u bent gevallen en bekeer u en doe de eerste werken. Maar zo niet, dan kom Ik spoedig bij u en zal uw kandelaar van zijn plaats wegnemen, als u zich niet bekeert.
6. Maar dit hebt u vóór, dat u de werken van de Nikolaïeten haat, die ook Ik haat.

Openbaring 1:20 Het geheimenis van de zeven sterren die u in Mijn rechterhand hebt gezien, en van de zeven gouden kandelaren is: de zeven sterren zijn de engelen van de zeven gemeenten, en de zeven kandelaren die u hebt gezien, zijn de zeven gemeenten.

We weten dat de brieven in Openbaring 2 en 3 naar de engelen (of boodschappers) van de gemeentes worden gestuurd. Deze boodschappers of predikanten van Gods woord hebben natuurlijk invloed op hoe de gemeente te werk gaat en denkt. Het is helaas vaak zo dat de leiders van Gods volk in grote mate bepalen hoe gezond Gods volk geestelijk is. 
Tegen de engel van Efeze wordt gezegd om naar zijn eerste liefde terug te keren. Maar als hij dit niet zou doen, zou de kandelaar van zijn plek worden weggenomen. 
Wij hebben in deze studie al gezien dat de kandelaar terugwijst naar de kandelaren in de tabernakel of in de tempel. Deze kandelaren werden door de Hogepriesters met olie brandend gehouden. 
De kandelaar van zijn plek wegnemen zou dus betekenen dat dit van de hemelse tempel van Jezus zou worden weggehaald. Jezus geeft Zijn volk het olie (de Heilige Geest), maar als zij zich niet willen bekeren, dan kan Hij geen olie meer geven. De gemeente ontvangt geen licht meer en kracht en daardoor verliest het ook haar kracht om een licht te zijn.
Het eerste hoofdstuk van Openbaring bepaald in grote mate van welk perspectief wij de zeven gemeentes moeten zien. Dit is door het perspectief van Jezus als Hogepriester en de gemeentes als kandelaren.
Wanneer wij onze liefde niet willen tonen vallen wijzelf in duisternis en andere mensen om ons heen ook. We verliezen licht en ervaring en weten niet waar we heen moeten. 
Als dit zo is, dan wordt het tijd om onze eerste liefde terug te zoeken.
Jesaja zegt:

Jesaja 58:6 Is dit niet het vasten dat Ik verkies:
dat u de boeien van de goddeloosheid losmaakt,
dat u de banden van het juk ontbindt,
dat u de onderdrukten vrij laat heengaan
en dat u elk juk breekt?
7. Is het niet dit, dat u uw brood deelt met wie hongerlijdt,
en de ellendige ontheemden een thuis biedt,
dat, als u een naakte ziet, u hem kleedt,
en dat u zich voor eigen vlees en bloed niet verbergt?
8. Dan zal uw licht doorbreken als de dageraad,
en uw herstel snel intreden.
Uw gerechtigheid zal voor u uit gaan
en de heerlijkheid van de HEERE zal uw achterhoede zijn.

Denk hier niet slechts aan de letterlijke daden die hier staan, maar denk aan het principe. Hoeveel hongeren niet naar iets anders dan voedsel voor het lichaam? Hoeveel mensen zijn beschaamd alsof ze naakt zijn. Hoeveel mensen worden verdrukt op andere manieren? Zullen wij geen poging wagen om hen te helpen?
Velen snakken naar wat licht. Zij wandelen in duisternis, zoeken God, maar kunnen Hem niet vinden.
Zij zoeken God met allemaal uiterlijk vertoon en rituelen. Zij vasten, bidden, gaan naar de kerk, proberen de vorm van de waarheid juist te krijgen en ze proberen zo oprecht God te vinden. Maar ze vinden Hem niet.
Zij moeten leren dat dit niet genoeg is. God wil dat wij het licht aannemen dat Hij ons geeft en groeien in kennis en geloof. Hij wil dat wij onze zondes erkennen en dan vervolgens het licht dat wij krijgen toepassen zodat wij een licht voor anderen zouden zijn in liefde.
Als wij dit niet zijn, dan blijft er alleen duisternis achter:

Johannes 12:35 Jezus dan zei tegen hen: Nog een korte tijd is het licht bij u; wandel zolang u het licht hebt, opdat de duisternis u niet overvalt. En wie in de duisternis wandelt, weet niet waar hij heen gaat.

Jezus, het Licht van de wereld, wordt omschreven als iemand die tussen de kandelaren loopt en de zeven sterren in Zijn hand heeft. Jezus zelf staat klaar om ons te helpen om ons een licht te maken. Hij wil ons die eerste liefde teruggeven. Maar als wij Hem niet willen, dan kan Hij niets anders doen dan deze kandelaar weghalen en de ster wegwerpen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard