Openbaring: De Hogepriester en de Kandelaren

Openbaring: Rechtvaardiging Door Geloof

De Hogepriester en de kandelaren

Openbaring 1:13 En te midden van de zeven kandelaren zag ik Iemand Die op de Zoon des mensen leek, gekleed in een gewaad tot op de voeten, en op de borst omgord met een gouden gordel;

Openbaring 1:20 Het geheimenis van de zeven sterren die u in Mijn rechterhand hebt gezien, en van de zeven gouden kandelaren is: de zeven sterren zijn de engelen van de zeven gemeenten, en de zeven kandelaren die u hebt gezien, zijn de zeven gemeenten.

Vandaag gaan we meer focussen op het werk van Jezus tussen die zeven kandelaren. 
Jezus wordt hier omschreven met een gewaad tot op die voeten en met een gouden gordel. Dit is de kleding van iemand die een hoogstaande rang heeft. Een van deze rangen is de hogepriester in het oude testament. In de tempel van het oude testament had je ook een kandelaar die de hogepriester onder moest onderhouden. Deze gouden kandelaar gaf licht in de afgedekte tempel dat overal tegen de gouden wanden weerkaatsten en een prachtig effect gaf. De hogepriester (Aäron in de tijd van Mozes) moest dit elke dag aanhouden met olie:

Leviticus 24:2 Gebied de Israëlieten dat zij zuivere olie, uit gestoten olijven, naar u toe brengen voor het licht, om voortdurend een lamp te laten branden.
3. Aäron moet die voor het aangezicht van de HEERE voortdurend verzorgen, van de avond tot de volgende morgen, aan de buitenkant van het voorhangsel van de getuigenis in de tent van ontmoeting. Het is een eeuwige verordening, al uw generaties door.

Dit was de aardse tabernakel. Maar Paulus vertelt ons over een hemelse tempel met een hemelse Hogepriester:

Hebreeën 8:1 De hoofdzaak nu van de dingen waarover wij spreken, is dit: Zo'n Hogepriester hebben wij, Eén Die Zich heeft gezet aan de rechterhand van de troon van de Majesteit in de hemelen.
2. Hij is een Dienaar in het heiligdom en in de ware tabernakel, die de Heere heeft opgericht en niet een mens.

De tabernakel hier op aarde noemt hij een soort voorbeeld van wat er in de hemel is. 
Olie wordt vaak vergeleken met de Heilige Geest in de Bijbel. Hiermee worden we gezalfd. Hiermee wordt het licht aangehouden. 
De Heilige Geest moet continue gegeven worden aan de gemeente die als kandelaars olie ontvangen van Jezus. En dit gebeurt op aarde.
Maar dit gebeurt op een manier niet alleen op aarde, maar ook in de hemel. Want wij worden al gerekend alsof we in de hemel zijn in die hemelse tabernakel. We worden gerekend als hemelse burgers. 
Jezus, als onze Hogepriester, zorgt ervoor dat door Zijn werk hier op aarde de Heilige Geest constant op onze naam wordt gezet. Zo worden we gerekend alsof we de Heilige Geest hebben en een licht zijn in de wereld. Dit komt omdat Jezus ervoor zorgt dat Zijn leven op aarde op onze naam komt te staan. Hij staat in onze plaats. Hij was het ware licht hier op aarde. Hij was vol van de Heilige Geest, de olie. 
En omdat Hij onze Hogepriester is, kan Hij dit op onze naam zetten. Dit is essentieel om te begrijpen.
Voel jij je als een flikkerende lamp die nauwelijks een licht op aarde kan voorstellen? Blijf niet naar je eigen zwakheden kijken in jezelf, maar kijk op naar hoe je wordt gerekend in de hemel door Jezus jouw Hogepriester. In Jezus ben jij al een licht en een brandende kandelaar. Hij heeft de olie al aan de kandelaar gegeven. Neem het slechts aan en deel hierin door geloof.
Leef dan nu niet naar wat je van nature bent en wat je zondige oude mens je vertelt, maar naar wat je al bent in Jezus. Want wettelijk ben jij vrij om een licht te zijn voor de wereld, omdat je al zo gerekend wordt in de hemel door Jezus' leven. Houdt uw ogen daarop en u zult een waar licht zijn die de Heilige Geest constant ontvangt.
Zo zegt de Heer:

Efeze 5:8 Want u was voorheen duisternis, maar nu bent u licht in de Heere; wandel als kinderen van het licht
9. – want de vrucht van de Geest bestaat in alle goedheid en rechtvaardigheid en waarheid –

Lukas 8:16 En niemand die een lamp aansteekt, plaatst er een vat overheen of zet hem onder een bed, maar hij zet hem op een standaard, opdat zij die binnenkomen, het licht kunnen zien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard