Hoe Word Ik Gered?

 Hoe word ik gered?

Ik vraag iedereen die dit leest, om hier de tijd voor te nemen en dit goed door te nemen zodra u tijd heeft. Dit is essentieel en we kunnen ons niet veroorloven het constant uit te stellen. Degene die mij persoonlijk kennen moeten niet bang zijn om me later te vragen voor de link naar deze blog als ze het kwijt zijn en het nog willen lezen. Dit is de enige soort boodschap die u kan redden, wie u ook bent. 
Petrus de apostel, die op zijn kop gekruisigd en vermoord was voor deze boodschap, geloofde dit:
Handelingen 4:12 En de zaligheid (redding) is in geen ander, want er is onder de hemel geen andere Naam onder de mensen gegeven waardoor wij zalig (gered) moeten worden.

Het probleem

Een eenvoudige vraag. We kunnen over veel andere dingen spreken, maar niets schijnt zo helder als het antwoord op deze simpele vraag. Hoe kom ik in de hemel? Hoe ontwijk ik het oordeel? Wat mis ik nog in mijn leven waarvan ik zekerheid kan krijgen? 
Om deze vraag te beantwoorden, moeten we eerst de vraag duidelijk uitleggen. Hoe word ik gered? Gered waarvan? Wat is het probleem überhaupt?
Laten we zien hoe God onze situatie ziet en hoe het er met ons voor staat. Voordat we enige smaak van het medicijn kunnen krijgen, moeten we eerst de bittere waarheid van onze ziekte onthullen. Deze onthulling zal niet makkelijk aanvoelen; wie wil nu horen dat hij ziek is? Maar toch beloof ik dat dit noodzakelijk is om gered te worden. Laat ik het zo helder mogelijk stellen; als we dit niet in de ogen willen zien, kunnen we nooit gered worden. Als we de 'ziekte' zogezegd niet serieus willen nemen en een goede slok willen nemen van het probleem waar we tegenover staan, dan kunnen we de hemel wel vergeten. 
Er staat geschreven:

Lukas 10:25 En zie, een wetgeleerde stond op om Hem (Jezus) te verzoeken, en zei: Meester, wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven?
26. En Hij zei tegen hem: Wat staat er in de Wet geschreven? Wat leest u daar?
27. Hij antwoordde en zei: U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw kracht en met heel uw verstand, en uw naaste als uzelf.
28. Hij zei tegen hem: U hebt juist geantwoord. Doe dat en u zult leven.

Deuteronomium 6:25 Het zal voor ons gerechtigheid zijn als wij al deze geboden nauwlettend in acht nemen, voor het aangezicht van de HEERE, onze God, zoals Hij ons geboden heeft.

God, als onze schepper, eist perfecte gerechtigheid en als we dit doen, dan zullen we leven. Deze gerechtigheid wordt duidelijk omschreven in de tien geboden dat we in Deuteronomium 5 vinden. Deze tien geboden kunnen weer eenvoudig samengevat worden in twee grote geboden; u zult God liefhebben met alles wat je hebt en je naasten als jezelf. 
Wat is liefde in deze context? Het idee van liefde was niet een romantisch of emotioneel iets waar wij vandaag vaak aan denken. Het idee van liefde is totaal onzelfzuchtig alles doen om voor de ander te doen wat goed is wat het ook mag kosten. En dit wordt niet gedaan om de hemel te winnen of om de hel te ontwijken, maar echt om de persoon zelf. Deze liefde is zichtbaar, maar komt vanuit onze diepste gedachtes en redeneringen; ons hart. Wat 'goed' is om te doen wordt dan verder omschreven in de tien geboden en deze tien geboden worden weer verder uitgelegd in de rest van de Bijbel.
Als wij deze principes niet hebben, dan hebben wij geen eeuwig leven. Zonder dit principe van eenvoudig liefde hebben wij geen gerechtigheid; we hebben de wet niet gehouden van Gods regering; en zo verdienen wij de doodstraf. 
De overtreding van deze wet van liefde wordt ook wel zonde genoemd. 
Zonde wordt dus door Gods wet zeer negatief gezien. Maar dit komt natuurlijk omdat God dit zelf ook als afschuwelijk ziet. God haat zonde.

Spreuken 6:16 Deze zes haat de HEERE,
ja, zeven zijn een gruwel voor Zijn ziel:
17. hoogmoedige ogen, een valse tong
en handen die onschuldig bloed vergieten,
18. een hart dat zondige plannen smeedt,
voeten die zich haasten om naar het kwade te rennen,
19. een valse getuige die leugens blaast,
en die tussen broeders twisten teweegbrengt.

Psalm 5:6 De dwazen blijven niet staande
voor Uw ogen.
U haat allen die onrecht bedrijven,

Als deze wet dus wordt verbroken, is de zonde hier in Gods ogen dus een gruwel, hoe klein het ook mag lijken voor ons. Hij haat zonde en enige onrecht. En helaas is deze zonde onlosmakelijk verbonden aan de persoon die dit heeft gedaan.
Dit is wat we moeten doen om het eeuwig leven te krijgen.
En dit wordt persoonlijk gevraagd aan u, lezer. God kent uw zwakheden, karaktereigenschappen, uw innerlijk verhaal, uw overtredingen en ook uw goede daden. Er is geen schaduw die niet helder voor Hem is. Hij kent u persoonlijk; op dit moment. Neem dit dus niet alleen als een globaal iets dat God vraagt van de mensheid, maar besef dat God dit van u vraagt. 
Hij wil gerechtigheid van u. Zijn wet kan de doodstraf op u zetten vanwege uw zonde. Hij haat ook uw zonde. 
Sommige dingen zijn zo duidelijk verkeerd en zondig en het zijn juist deze dingen die wij soms doen. Waarom brandt ons geweten dan? Omdat God zelf door ons geweten spreekt. 
U vraagt; wanneer heeft God dan tegen mij gesproken om te zeggen wat ik moest doen? 
Het antwoord ligt in uw geweten. God sprak persoonlijk tegen u door uw geweten. Hij sprak duidelijk door de natuur en de schepping waaruit duidelijk wordt dat Hij niet alleen bestaat, maar ook een recht heeft als Schepper. U heeft geen excuus. En zelfs als u het niet wist; maakt dat nu opeens dat wat u deed goed was? Stelt de wet u nu dan opeens vrij alsof u dan geen overtreder meer bent?
U bent aansprakelijk voor de wet van liefde. Deze wet is niet weg te halen. Zijn troon is er op gebouwd. Als God Zijn wet zou veranderen, dan zou Zijn troon kunnen veranderen:

Mattheüs 5:18 Want, voorwaar, Ik zeg u: Totdat de hemel en de aarde voorbijgaan, zal er niet één jota of één tittel van de Wet voorbijgaan, totdat het alles geschied is.
19. Wie dan een van deze geringste geboden afschaft en de mensen zo onderwijst, zal de geringste genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen; maar wie ze doet en onderwijst, die zal groot genoemd worden in het Koninkrijk der hemelen.

Psalm 97:2 Wolken en donkerheid zijn rondom Hem,
gerechtigheid en recht zijn het fundament van Zijn troon.

Ik denk dat ik uw probleem nu wel duidelijk heb omschreven. Nogmaals, ik smeek u, kijk dit recht in de ogen aan voor zover u dit kan. Het zal ongemakkelijk zijn, maar wel noodzakelijk.
Als u uw probleem nog niet inziet, dan zal ik Paulus het wel laten vertellen:

Romeinen 3:10 zoals geschreven staat: Er is niemand rechtvaardig, ook niet één,
11. er is niemand die verstandig is, er is niemand die God zoekt.
12. Allen zijn zij afgedwaald, samen zijn zij nutteloos geworden. Er is niemand die goeddoet, er is er zelfs niet één.
13. Hun keel is een open graf, met hun tong plegen zij bedrog, addergif is onder hun lippen.
14. Hun mond is vol vervloeking en bitterheid,
15. hun voeten zijn snel om bloed te vergieten.
16. Vernieling en ellende is op hun wegen,
17. en de weg van de vrede hebben zij niet gekend.
18. De vreze Gods staat hun niet voor ogen.
19. Wij weten nu dat alles wat de wet zegt, zij dat spreekt tot hen die onder de wet zijn, opdat elke mond gestopt wordt en de hele wereld doemwaardig wordt voor God.
20. Daarom zal uit werken van de wet geen vlees voor Hem gerechtvaardigd worden.  Door de wet is immers kennis van zonde.

Dit bent u. Van nature zijn wij dit. Ons 'vlees' zogezegd is compleet corrupt. Het kan zich alleen maar verzetten tegen Gods wet. Waar komt dit vandaan?
In het begin van de schepping was het hoofd van de mensheid, Adam, in zonde gevallen. En omdat hij had gezondigd viel hij onder de autoriteit van Satan en zonde. Hij had gekozen tegen God en daarom viel de wereld nu naar zijn eigen keuze onder de tegenstander. 
Wij, nakomelingen van Adam, kunnen alleen ontvangen van Adam wat Adam had. Adam had geen gerechtigheid en hij was niet meer goed van nature. Van nature was hij onder de autoriteit van Satan. 
Daarom erven wij dit van hem en is ons natuur corrupt en zondig.
We kunnen onze staat vergelijken met de dood zelf. Doden leven niet. Ze bewegen niet, denken niet, voelen niets en begrijpen niets. Zo is het ook met ons. Wij leven geestelijk niet. We voelen niets voor Gods wet en waarheid. Wij begrijpen het niet eens. We zien nauwelijks in hoe ernstig onze staat eigenlijk is. We denken dat we het goed doen! Maar in onszelf zijn we totaal hopeloos.
En wat mogen wij terecht van God verwachten? De doodstraf en haat die tegenover zonde wordt uitgesproken. Hoe klein ook onze zonde mag zijn; voor God is het een groot iets.
God zelf is echter compleet rechtvaardig. De wet van liefde zelf is een omschrijving van Zijn karakter. Hoe zien we dat?
In Zijn liefde houdt Hij alles op dit moment in leven. Er is geen seconde in ons leven waar we dat niet te danken hebben aan Zijn macht en leven die ons in leven houdt. Maar dit doet Hij niet alleen bij ons, maar met alle werelden en schepselen die Hij heeft gemaakt. Het feit dat Hij intelligente wezens maakt naast Zichzelf die Hem uit vrije wil hoorden te dienen, uit eigen keuze, laat al zien dat Hij liefdevol is en rechtvaardig. En het is Zijn rechtvaardigheid die Hem deze heilige haat voor zonde geeft. De doodstraf voor zonde komt niet van een hart van tirannie en menselijke woede, maar uit een heilige rechtvaardige haat. Hijzelf is rechtvaardig en er kan geen zonde voor Hem bestaan.
Denk hier alstublieft goed over na.
Dit alles moet goed in het hoofd gehouden worden. Dit is de grote ziekte die u heeft. Ziet u uw hopeloosheid? Vind u dit een dom idee of overdreven? Geen wonder! Als u werkelijk geestelijk 'dood' bent zoals de Bijbel zegt, dan zal u nauwelijks een besef hebben van het probleem. Maar de waarheid kan niet veranderd worden door onze eigen meningen.


Het medicijn 

Maar God laat ons hierin toch niet alleen. Hij zag ons sterven. Hij zag ons 'naakt' zogezegd; in schaamte zonder een bedekking. 
En ondanks Zijn gigantisch grote haat voor uw zonde, heeft Hij sympathie met u. Er is een gigantische grote liefde, een principe die in Hem zit, dat Hem ertoe beweegt om u te helpen in dit probleem. 
Als u maar een klein beetje besef heeft van het probleem waar u mee zit, dan is dat al bewijs dat God u aanziet met medelijden. 
Zijn eigen wet eist wel de doodstraf voor uw zonde, maar Hij kan u hierin onmogelijk laten zitten zonder een grote poging te wagen.

Ezechiël 33:11 Zeg tegen hen: Zo waar Ik leef, spreekt de Heere HEERE, Ik vind geen vreugde in de dood van de goddeloze, maar daarin dat de goddeloze zich bekeert van zijn weg en leeft! Bekeer u, bekeer u van uw slechte wegen, want waarom zou u sterven, huis van Israël?

Hij noemt het uitvoeren van Zijn doodstraf tegenover de zondaar een 'vreemd werk'. Hij heeft er geen vreugde in. 
En ik ram het nog eens hard in; dit bent u, lezer. Ondanks het feit dat u Hem hevig heeft geteisterd en bedroefd heeft gemaakt door Hem te negeren en door tegen Hem te zondigen, zag Hij u met medelijden aan. Maar hier is een dilemma. Gods eigen wet eist het leven van de zondaar. Maar als Hij de zondaar willekeurig zou vergeven, dan zou God tegen Zijn eigen ingestelde wet gaan. Er moet een prijs betaald worden voor zo'n grote belediging en schande tegen Gods troon. Satan klaagt u aan bij de troon van God. Uw tekortkomingen worden voor Satan met duidelijke woorden als aanklacht bij Gods troon gezet en hij eist uw leven. Hier lijkt een argument van Satan te zijn die niet opgelost kan worden. Het lijkt op het eerste gezicht alsof we veroordeeld zijn om voor altijd onder Satans macht te zijn totdat we eindelijk de dood sterven. 
Maar God gaf niet op. Hier wordt duidelijk wat liefde is.
U hebt gezondigd. U hebt zo'n grote belediging op Zijn troon geworpen. Uw leven wordt opgeëist. Hij haat uw zonde.
Maar Jezus, die zelf ook God is, staat op en heeft besloten met de Vader en de Heilige Geest, om uw plaats in te nemen. Er wordt een leven geëist dat voor eeuwig in het graf moet blijven. Niemand kan zo'n eeuwige prijs betalen. Geen wezen kan dit vervullen. Er moet een compleet rechtvaardig bloed zijn van een eeuwig persoon dat geen vlek of rimpel heeft om onze plek te vullen. 
God, die al het slachtoffer is van zo'n grote belediging, besluit om die plek in te nemen.
Eerst nam Hij de menselijke natuur aan. Maar als Hij onze plek moest innemen, dan moest Hij precies als wij zijn. Hij moest aangevallen worden door Satan. De machten van Satan zouden Hem mogen proberen te verleiden tot zonde. En als mens had Hij kunnen zondigen! In al deze testen en problemen, mocht Hij zijn Goddelijke macht niet gebruiken. Hij had Zichzelf kunnen redden. Hij had Zichzelf kunnen helpen, maar Hij moest net als wij vertrouwen in God de Vader. Hij leed honger, dorst en pijn. Zijn geduld werd zwaar getest. Het volk van Israël, dat Gods volk had moeten zijn, verwierp Hem. Hij werd verraden door een van Zijn eigen discipelen. Alle discipelen verlieten Hem. Zijn geboorte was in een kribbe in een stal terwijl Hij in Zijn troon had kunnen blijven. 
Waarom? Om uw plek in te nemen die u verdiende! 
Hij had elk gebod van de wet van God compleet vervuld en gehoorzaamd.
Want aan het eind van Zijn ellendig leven, werd Hij in haat gekruisigd door de Joden onder de Romeinse macht. Maar waren de Joden alleen dan schuldig aan Zijn bloed? 
Nee, u, bent schuldig aan dat bloed. Elke zonde die u heeft gedaan, heeft Hem aan dat kruis genageld. Jezus had Zichzelf elk moment kunnen bevrijden, maar het is voor onze overtredingen. 
We horen die verschrikkelijke roep dat van het kruis:

Mattheüs 27:46 Mijn God, Mijn God, waarom hebt U Mij verlaten?

Dit hadden wij moeten zijn! Dit was het leven van de Zoon van God, de Eeuwige Koning. Hij verdient alle macht, eer en bewondering.
Maar Hij leed een leven in schaamte, verwerping en stierf. Zo deed God zelf de vloek vallen die wij verdienen op de rechtvaardige.

Galaten 3:13 Christus heeft ons vrijgekocht van de vloek van de wet door voor ons een vloek te worden, want er staat geschreven: Vervloekt is ieder die aan een hout hangt,

2 Korinthe 5:21 Want Hem Die geen zonde gekend heeft, heeft Hij voor ons tot zonde gemaakt, opdat wij zouden worden gerechtigheid van God in Hem.

Aan Jezus werden onze zondes toegerekend en onze schuld, zodat wij Zijn gerechtigheid en eeuwig leven toegerekend zouden krijgen. 
Jezus stierf daar aan het kruis. Hij had uitgeroepen 'het is volbracht!'. Drie dagen later was Hij opgestaan als Overwinnaar. De dood had Hem niet in het graf kunnen houden. Hij was compleet rechtvaardig en als de Eeuwige God had Hij de macht om Zijn leven weer op te nemen ondanks het feit dat Hij de oneindige prijs van de zondaar op Zichzelf nam. Deze oneindige schuld was betaald. De opstanding was het bewijs hiervan. Wij weten dat de discipelen 2000 jaar geleden toen begonnen te zeggen dat zij Jezus hadden gezien na Zijn dood. Logen zij? 
Wij weten ook dat al deze apostelen die beweerden Hem gezien te hebben en Hem aangeraakt te hebben en Hem gesproken te hebben allemaal leden vanwege hun geloof en zelfs stierven. Klinkt dat als mensen die logen?
Dit is de Jezus waarover we spreken. Nu Hij opgestaan is biedt Hij Zijn vriendschap aan aan wie ook maar wil. Hij vergelijkt de relatie die met u wil hebben met dat van een huwelijk. Wees niet ongerust om Hem ook zo dichtbij uzelf te brengen! Zie Hem als uw God. Uw verlosser. Uw Vriend.
Maar wat moeten wij nu zelf doen om deze gift aan te nemen?
Het antwoord is eenvoudig. Vaak proberen we een bijzonder gevoel te zoeken. We kijken naar ons eigen leven van tekortkomingen. En door dit te doen, zijn we onzeker of we wel genoeg hebben gedaan.
Maar dit is niet wat God van ons vraagt. Ons eigen leven vol met zonde en tekortkomingen gaat ons toch nooit redden. Stop met het kijken op uw eigen leven.
Zie op naar uw Verlosser!
Wat moet u doen?
Ten eerste; erken uw zonde. Natuurlijk kunt u onmogelijk alle zondes die u ooit heeft gedaan erkennen, want veel bent u al vergeten. Maar erken in ieder geval die zondes waarvan u duidelijk ziet dat het een zonde is en waarvan u het nog weet. Het voelt niet goed zoiets te doen. Het is schaamtevol. Maar je moet dit erkennen tegenover God in gebed. Verbloem jouw daad niet. Erken dat Jezus, die Uw vriend is, een schaamtevolle dood heeft ondergaan door wat u heeft gedaan. Erken dat God dit ook werkelijk als verschrikkelijk ziet. Wees oprecht. 
Om weer de schaamte van zonde te vergelijken met naaktheid; ga als naakt naar God toe en probeer uzelf niet te kleden met allemaal excuses. Werp uzelf hopeloos als u bent voor Hem neer.

1 Johannes 1:9 Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.

Lukas 18:10 Twee mensen gingen naar de tempel om te bidden. De één was een Farizeeër en de ander een tollenaar.
11. De Farizeeër stond daar en bad dit bij zichzelf: O God, ik dank U dat ik niet ben zoals de andere mensen: rovers, onrechtvaardigen, overspelers of ook als deze tollenaar.
12. Ik vast tweemaal per week. Ik geef tienden van alles wat ik bezit.
13. En de tollenaar bleef op een afstand staan en wilde ook zelfs zijn ogen niet naar de hemel opheffen, maar sloeg op zijn borst en zei: O God, wees mij, de zondaar, genadig.
14. Ik zeg u: Deze man ging gerechtvaardigd terug naar zijn huis, in tegenstelling tot die andere. Want ieder die zichzelf verhoogt, zal vernederd worden en wie zichzelf vernedert, zal verhoogd worden.

U zult uzelf gebroken, vernederd en beschaamd voelen. Maar laat die angst om dit proces door te gaan u er toch niet van weg houden om gered te worden! 
Dan als U simpelweg deze zondes belijdt, zal God u absoluut niet verwerpen. Hij zegt:

Johannes 6:37 Alles wat de Vader Mij geeft, zal tot Mij komen; en wie tot Mij komt, zal Ik beslist niet uitwerpen.

Het enige wat u dan nog rest is simpelweg aan te nemen dat God u heeft aangenomen. Vertrouw in Zijn liefde en karakter. Geloof in Hem. Vertrouw in het bloed van Jezus. Hij heeft uw zondes weggenomen en u vergeven. Hij ziet u nu aan alsof u net zo rechtvaardig bent als Jezus. Hijzelf geeft u witte kleding om aan te doen. En dit kunt u aandoen door simpelweg te vertrouwen op Hem. Blijf afhankelijk van Hem zoals een kind dat is van een vader. Geloof in Hem. Hou altijd de ernst van uw zondes voor ogen, maar tegelijkertijd ook de genade en liefde van God dat zo zichtbaar was in Jezus.

Romeinen 3:23 Want allen hebben gezondigd en missen de heerlijkheid van God,
24. en worden om niet gerechtvaardigd door Zijn genade, door de verlossing in Christus Jezus.
25. Hem heeft God openlijk aangewezen als middel tot verzoening, door het geloof in Zijn bloed. Dit was om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen vanwege het voorbijgaan aan de zonden die eertijds hadden plaatsgevonden onder de verdraagzaamheid van God.
26. Hij deed dit om Zijn rechtvaardigheid te bewijzen nu in deze tijd, zodat Hijzelf rechtvaardig is én rechtvaardigt degene die uit het geloof in Jezus is.
27. Waar is dan de roem? Hij is uitgesloten. Door welke wet? Van de werken? Nee, maar door de wet van het geloof.
28. Wij komen dus tot de slotsom dat de mens door het geloof gerechtvaardigd wordt zonder werken van de wet.

U wordt als rechtvaardig gerekend en u ontvangt zo dus het eeuwig leven door uw geloof en niet door uw eigen werken. Kijk niet naar uw eigen karakter en tekortkomingen, maar kijk naar Jezus die u gratis en voor niets vergeeft. 
Dit is alles wat u hoeft te doen. 
Nu hebben wij de neiging om hieraan allemaal dingen toe te voegen en zijn we bang dat het nog niet genoeg is. Stop. Hou hiermee op. Laat niemand het u ingewikkeld maken.
Dit is het. God heeft gedaan wat u nooit zou kunnen doen. 
En nu, omdat Satan geen klacht meer op ons heeft, heeft Satan alle autoriteit verloren. We zijn vrij om God te dienen en die zondige neigingen en lusten af te wijzen. Deze innerlijke zondige lusten, onze oude mens, zullen er blijven tot het einde. Maar we moeten deze lusten als dood zien door Jezus. Toen Jezus stierf, was dat uw dood. Toen Jezus opgestaan was, was dat uw opstanding. 
Zie uzelf dus door geloof alsof uw oude persoon met al die zondes al dood is. Maar zie uzelf ook alsof u net zo levend bent voor God als Jezus. Hij staat in uw plek. Zie uzelf ook zo.
Wanneer u dit allemaal werkelijk gelooft en naar deze dingen kijkt, dan zult een diepe haat krijgen voor zonde en zal er een gevoel van dankbaarheid komen tegenover God. U zult vragen; Ik wil niet meer zondigen! Ik weet dat Hij me heeft vergeven en Jezus in mijn plek staat als een advocaat, maar ik wil geen zonde meer doen!
Wees niet bevreesd. Ook hierin heeft God een weg voorzien. Zoals ik al zei zijn de zondige lusten er altijd nog, maar dit kunnen we weerstaan. God geeft ons namelijk ook de Heilige Geest.
De gerechtigheid van Jezus staat op onze naam en hierin kunnen wij ook delen en dit zover het kan uitleven. De Heilige Geest werkt dan andere soorten lusten in u die tegen het zondige vlees strijden. Door dit werk van de Heilige Geest en doordat Jezus u heeft vrijgekocht van de macht van zonde kunt u nu deze macht dan weerstaan. Het zal een strijd zijn, maar zolang u dit Evangelie voor uw ogen houdt, kunt u overwinnen en zal u het verlangen hebben Hem te dienen in liefde en de geboden te houden.
Op een dag zal Jezus terugkomen. Dan zullen wij voor eeuwig met Hem leven op een plek zonder zonde en pijn. Dan zal de strijd tegen zonde over zijn. Het zal daar niet saai zijn; we zullen veel hebben om te ontdekken, te bouwen, te studeren, te planten. Er zijn daar miljoenen mensen om te leren kennen. Bovendien zullen we daar met Jezus zelf zijn die dan met ons woont.
Tot die tijd zullen we door moeten strijden en onze ogen op Jezus gefocust moeten houden. Er zijn nog velen andere mensen die deze boodschap niet kennen. Zij moeten bekend worden gemaakt met hun enige weg tot verlossing. Dit is ook deel van ons werk dat we uit liefde zouden moeten doen.
Dit alles wat in deze blog omschreven wordt ook wel het nieuwe verbond genoemd. Dat is een afspraak tussen God en de mens. In het oude verbond was het de bedoeling dat wijzelf alle wetten van God zouden doen om te leven. Maar in dit nieuwe verbond maakt God zelf de belofte waar wij het slechts hoeven aan te nemen:

Hebreeën 8:8 Want hen berispend zegt Hij tegen hen: Zie, de dagen komen, spreekt de Heere, dat Ik met het huis van Israël en met het huis van Juda een nieuw verbond zal sluiten,
9. niet overeenkomstig het verbond dat Ik met hun vaderen gesloten heb, op de dag toen Ik hen bij de hand nam om hen uit het land Egypte uit te leiden. Want zij bleven niet in Mijn verbond en Ik heb geen acht meer op hen geslagen, zegt de Heere.
10. Want dit is het verbond dat Ik met het huis van Israël sluiten zal na die dagen, zegt de Heere: Ik zal Mijn wetten in hun verstand geven en Ik zal die in hun hart schrijven. Ik zal hun tot een God zijn, en zij zullen Mij tot een volk zijn.
11. En zij zullen beslist niet ieder zijn naaste en ieder zijn broeder onderwijzen en zeggen: Ken de Heere. Want zij allen zullen Mij kennen, van klein tot groot onder hen.
12. Want Ik zal wat hun ongerechtigheden betreft genadig zijn en aan hun zonden en hun wetteloos gedrag beslist niet meer denken.

Amen. Oh laat God ervoor zorgen dat zij die dit lezen het mogen begrijpen! Wonderbaarlijke liefde!

Reacties

  1. Een mooi betoog waarin het menselijke (lees vleselijke) perspectief wordt beschreven. Je moet van de boom van kennis van goed en kwaad blijven eten om dit verhaal te kunnen begrijpen. Ja, de mens heeft een probleem, maar dat is niet goed en kwaad gerelateerd. De mens is van nature Gods evenbeeld en gelijkenis. Omdat we daar blind voor zijn geworden, zijn we er een zooitje van gaan maken. De oplossing is dus niet dat we onze zondige staat gaan erkennen, maar onze goddelijke staat. Dat is vanuit Gods (lees geestelijke) perspectief de enige manier om tot verlossing te komen, omdat het ons helpt om te stoppen met het eten van de boom van kennis van goed en kwaad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Absoluut niet. We hebben niets in onszelf dat ons kan redden, Jezus alleen is de ware Christus. We zijn slechts het beeld van God, maar niet de essentie. Als we het over 'geestelijke' waarheden hebben, halen we Jezus zelf aan over de Geest:
      "En als Die gekomen is, zal Hij de wereld overtuigen van zonde, van gerechtigheid en van oordeel"

      Kijk uit dat u niet drinkt van de wijn dat Satan dronk waardoor hij vernietigd werd. Het licht laat onze zondigheid zien, het verbergt geen dingen. Het is juist de duisternis die dit verbergt en een Farizeische zelfrechtvaardiging

      Verwijderen
    2. Ik begrijp dat je vanuit jouw perspectief datgene wat voor jou de waarheid is aan andere wilt voorhouden. Er zijn echter vele andere perspectieven, die tot andere waarheden leiden. De realiteit is in werkelijkheid velen malen groter dan wij als mens kunnen waarnemen. We gebruiken nog geen 10% van onze hersens. Zou de realiteit er in werkelijkheid niet heel anders uit kunnen zien dan hoe wij het met onze beperkte hersen-capaciteit interpreteren?

      Verwijderen
    3. Johannes 14:6 Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.

      1 Korinthe 1:23 wij echter prediken Christus, de Gekruisigde, voor de Joden een struikelblok en voor de Grieken een dwaasheid.

      Kolossenzen 2:4 En dit zeg ik, opdat niemand u misleidt met mooiklinkende redeneringen.
      Deuteronomium 29:29 De verborgen dingen zijn voor de HEERE, onze God, maar de geopenbaarde dingen zijn voor ons en onze kinderen, tot in eeuwigheid, om al de woorden van deze wet te doen.

      God openbaart wat nodig is. We kunnen onmogelijk bouwen op het idee dat we iets nooit goed kunnen begrijpen. God geef genoeg openbaring dat we in nederigheid horen aan te nemen in geloof.
      We zoeken teveel naar een hogere kennis en ervaring zoals Eva bij de boom ipv dat wat God zo duidelijk heeft gemaakt simpelweg in het geloof van een kind aan te nemen.

      Verwijderen
    4. Dus als we de juiste dingen rationeel geloven, dan zal God ons verlossen en geloven we niet de juiste dingen, dan gaan we voor eeuwig naar de hel? Je gaat er gemakshalve vanuit dat de teksten die je citeert letterlijk de bedoeling weergeven die de auteurs er 2000 jaar geleden mee hadden, zonder rekening te houden met de grote kloof tussen het leven destijds in een oosterse cultuur, waarin men gericht was op relationele waarheid en het leven vandaag de dag in een westerse cultuur, die na de Verichting vooral gericht is rationele waarheid. Vervolgens stel je de manier waarop jij deze teksten leest en rationeel interpreteert gelijk aan de openbaring van God. Ofwel jouw letterlijke interpretatie van de vertaling die je leest is de enige echte ware openbaring van God. Dat is het tegenovergestelde van iets nederig aannemen in geloof. Nederigheid komt niet tot uiting door wat je zelf denkt als hoogste waarheid te zien, maar door de ander uitnemender te achten dan jezelf. Ook wat die ander denkt en te melden heeft doet ertoe. Door je eigen waarheid als verheven boven de ander te zien sluit je voor jezelf de weg af voor de verwondering voor datgene wat God in het leven doet van andere mensen, die rationeel gezien anders over dingen denken dan jij.

      Mijns inziens kunnen we via de rationele weg niet tot verlossing komen. Ons ratio zit eerder in de weg, dan dat het ons op de juiste weg brengt. Het tegenovergestelde van geloof is niet twijfel, maar het zeker weten dat iets rationeel waarheid is. Ieder mens heeft per definitie een beperkte blik op de werkelijkheid. Dat geldt al voor de fysieke werkelijkheid zoals we die waarnemen, laat staan voor de geestelijke werkelijkheid. Jij meent het volledige zicht te hebben, hetgeen tot allerlei ferme uitspraken leidt. Mijn advies is om dat wat anderen te melden hebben, niet langs jouw waarheid te leggen om het vervolgens als leugen aan de kant te schuiven, maar om de optie open te houden dat de waarheid wel eens anders kan zijn, dan jij het op dit moment ziet. Door je in te graven in datgene wat je nu voor waar houdt, ontneem je God de mogelijkheid om je te corrigeren voor het geval dat je het mis mocht hebben.

      Verwijderen
    5. Handelingen 17:30 God dan verkondigt, met voorbijzien van de tijden van de onwetendheid, nu overal aan alle mensen dat zij zich moeten bekeren,

      Iemand wordt niet veroordeeld in onwetendheid, maar iedereen krijgt van God zelf een bepaalde hoeveelheid kennis of kansen om kennis te krijgen (zoals hier) om tot bekering te komen. Ik geloof bovendien zelf niet in een eeuwigdurende pijniging in de hel.

      Ten tweede, dat de Bijbel duidelijk spreekt over het gebruik van redenering is duidelijk. God heeft ons een verstand gegeven voor een reden. Paulus redeneerde met beiden de Joden en de Grieken vanuit de Bijbel en gebruikte ook eenvoudige logica tegen bijvoorbeeld de goden op Areopagus.
      We horen niet de culturen van die tijd of deze tijd in de Bijbel te duwen waardoor alles verward wordt; de Bijbel alleen kan voor zichzelf spreken en dat zegt genoeg om ons kennis te geven tot onze verlossing van zonde:

      Jesaja 8:20 Terug naar de wet en het getuigenis! Als zij niet overeenkomstig dit woord spreken, zal er voor hen geen dageraad zijn.

      De beste uitlegger van de Bijbel is de Bijbel zelf. Het is Gods woord en laat Gods karakter zien; niet het karakter van een cultuur van 2000 jaar geleden.
      Het rationaliseren van iets kan natuurlijk alleen maar tot zo ver en met dat alleen kan je nooit tot totale zekerheid komen, maar geloof kan wel gebaseerd zijn op goede redenen. Neem de schepping. Het is door geloof dat we weten dat God de wereld heeft geschapen, maar natuurlijk zien we overal bewijs voor de schepping en dit merkt de Bijbel zelf ook op
      Psalm 94:7 en zeggen: De HEERE ziet het niet,
      de God van Jakob merkt het niet.

      8. Let op, onverstandigen onder het volk;
      dwazen, wanneer zult u verstandig worden?
      9. Zou Hij Die het oor plant, niet horen?
      Zou Hij Die het oog vormt, niet zien?




      Ik kan niemands geweten overheersen, maar ik kan wel aanraden te stoppen met menselijke ideeën van welke cultuur dan ook niet op Gods karakter te pushen en in Gods mogelijkheid te vertrouwen de meest dwaze persoon te onderwijzen door Zijn eigen woord zonder dat alle verzen uit de context van de rest van het hoofdstuk of de Bijbel worden gescheurd.

      Verwijderen
    6. Het uitnemender achten dan jezelf gaat niet over iedereen in zijn eigen waarheid laten, maar over hoe je iemand waardeert. Jezus is het beste voorbeeld hiervan. Hij kwam absoluut niet om de Farizeeën of de Sadduceeën in hun waarheid te laten, maar Hij achtte hen wel zo hoog om voor hen te sterven. Ook al ging alles wat hij en de apostelen predikten zwaar tegen de ideeën in van beide de Joden en de Grieken van die tijd; alsnog worden ze als nederig gezien.
      Dit gaat niet om mijn waarheid, maar om de waarheid. Ik heb duidelijke Bijbelteksten aangehaald die laten zien wat dé waarheid is. God heeft ons genoeg reden gegeven om te geloven en werkt door ons geweten met de Heilige Geest zoals duidelijk wordt door elke profeet of apostel. Als we ondanks dit alles onszelf in de war willen maken met onze bizarre uitwegen en Hem willen verwerpen, dan zullen jij en ik zeker weter veroordeeld worden door de God die zo vaak Zijn hand heeft uitgestrekt om ons te redden. Het is bijzonder dat u zegt alle wegen te willen aannemen als een weg, maar vervolgens de meest duidelijke weg in de Bijbel te willen verwerpen.
      Mijn geweten is gebonden aan het woord van God alleen en ik sta open voor elke correctie op dit grondgebied dat van de Bijbel komt. Ik vertrouw erop dat God de Heilige Geest geeft om me hierin te helpen, maar hiet is ontzettend duidelijk dat beredenering, het geweten, de autoriteit van God en de Heilige Geest allemaal altijd samen gaan.
      Zeker, ik ben beperkt. Maar God is niet beperkt om me de kennis te geven die ik nodig heb als ik bereidt ben het aan te nemen als een kind die heeft geleerd dat zijn vader betrouwbaar is met duidelijke voorbeelden.
      Als u gelijk heeft, dan heeft alles wat u heeft gezegd geen zin, want u bent op dit moment aan het beredeneren voor iets wat u denkt dat waar is.
      Het is triest hoe ingewikkeld alles is gemaakt terwijl wat we moeten weten zo klaar als een klontje voor ons is gelegd.

      Johannes 8:12 Jezus dan sprak opnieuw tot hen en zei: Ik ben het Licht der wereld; wie Mij volgt, zal beslist niet in de duisternis wandelen, maar zal het licht van het leven hebben.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard