Openbaring: Smyrna's verdrukking

 Openbaring: Rechtvaardiging door Geloof

Smyrna's verdrukking

De tweede gemeente van Openbaring is Smyrna. Smyrna, samen met Philadelphia, is een van de enige gemeentes die geen vlekken op hun naam hebben. 
De historische stad Smyrna zelf stond bekend om haar focus op de keizerlijke cultus. De keizer moest aanbeden worden. Maar een tegenstand hiertegen betekende natuurlijk problemen voor de christenen die maar één God kenden.

Openbaring 2:8 En schrijf aan de engel van de gemeente in Smyrna: Dit zegt de Eerste en de Laatste, Die dood is geweest en weer levend is geworden:
9. Ik ken uw werken, verdrukking en armoede – u bent echter rijk – en Ik ken de lastering van hen die zeggen dat zij Joden zijn, maar het niet zijn; zij zijn namelijk een synagoge van de satan.
10. Wees niet bevreesd voor wat u lijden zult. Zie, de duivel zal sommigen van u in de gevangenis werpen, opdat u verzocht wordt. En u zult een verdrukking hebben van tien dagen. Wees trouw tot in de dood, en Ik zal u de kroon van het leven geven.

Ze kwamen in verdrukking. Velen werden in de gevangenis gegooid. De herders van de kerk waren vooral een mikpunt. Hun bezit werd weggenomen en ze werden gelasterd door mensen die beweerde van God te zijn, maar dit eigenlijk niet waren. De duivel zelf zat achter deze verdrukking van tien dagen. Sommigen zouden de dood sterven, maar allen die zich aan God zouden vastklampen zouden de hitte van verdrukking voelen.
De meeste mensen zouden voor iets waarvan ze weten dat het een leugen is niet willen sterven. De apostelen, die beweerden Jezus gezien te hebben na Zijn dood, stierven echter voor Jezus. En velen na hen stierven ook in geloof.
De Bijbel geeft ons inzicht op hoe zij verdrukking zagen. Zij zagen het iets als dat God toeliet voor hun eigen bestwil. Zij wisten dat Jezus door verdrukking ging en dat zij als Zijn volgers daar ook doorheen zouden moeten gaan.
Romeinen zegt:

Romeinen 8:17 En als wij kinderen zijn, dan zijn wij ook erfgenamen: erfgenamen van God en mede-erfgenamen van Christus; wanneer wij althans met Hem lijden, opdat wij ook met Hem verheerlijkt worden.

Handelingen:

Handelingen 14:22 en zij versterkten de zielen van de discipelen, spoorden hen aan in het geloof te blijven en zeiden dat wij door veel verdrukkingen in het Koninkrijk van God moeten ingaan.

Petrus:

1 Petrus 2:21 Want hiertoe bent u geroepen, omdat ook Christus voor ons geleden heeft; Hij laat ons zo een voorbeeld na, opdat u Zijn voetsporen zou navolgen;

Jezus ging door verdrukking heen. Hij was de Zoon van God en zou een grote prijs ontvangen na Zijn opstanding, maar de verdrukking was niet vreemd voor Hem. 
Wanneer wij onterecht door verdrukking heen gaan is dit bewijs dat we nu door de Vader en door Satan ook gerekend worden als zonen van God. Alle schuld van zonde die wij hadden is weggenomen door het bloed van Jezus dat ons heeft vrijgekocht. We zijn nu onderdeel van een ander koninkrijk dan dat van Satan en Satan heeft een hekel aan dat koninkrijk. Jezus is ons hoofd en moest lijden. Daarom delen wij in Zijn lijden. Maar dit lijden is niets vergeleken met de glorie waarin wij ook zullen delen. Beide de verdrukking en de glorie worden op onze naam gezet.
Satan gebruikt vaak de hitte van verdrukking. Hij doet dit ook, omdat hij weet dat het pijnigen van Gods volk het pijnigen van Christus betekent wie hij haat. 
Want Christus voelt mee met Zijn volk. Als wij verdrukt worden, ziet Hij het alsof het Hemzelf werd aangedaan.
Maar God laat deze verdrukking voor een reden toe. Deze verdrukkingen werken mee aan ons karakter. Petrus zegt het zo:

1 Petrus 1:6 Daarin verheugt u zich, ook al wordt u nu voor een korte tijd – als het nodig is – bedroefd door allerlei verzoekingen,
7. opdat de beproeving van uw geloof – die van groter waarde is dan die van goud, dat vergaat en door het vuur beproefd wordt – mag blijken te zijn tot lof en eer en heerlijkheid, bij de openbaring van Jezus Christus.

Goud is een kostbaar metaal. Maar dit is vaak gemengd met allerlei andere minder edele stoffen. Zo is ons geloof vaak ook. Wij hebben nog veel vlekken van de wereld.
Hoe wordt goud puurder gemaakt? Het is door heel heet vuur. Op deze manier wordt het goud en de andere stoffen gescheiden. 
Zo werkt verdrukking ook met ons geloof. 
Paulus zegt:

Romeinen 5:3 En dit niet alleen, maar wij roemen ook in de verdrukkingen, omdat wij weten dat de verdrukking volharding teweegbrengt,
4. en de volharding ondervinding en de ondervinding hoop.

Verdrukking brengt volharding teweeg. Volharding brengt ondervinding of ervaring voort. En die ervaring brengt hoop voort. Door verdrukking zullen we dus een innerlijke ervaring zien. We zullen Christus in ons gevormd zien worden. En door dit krijgen we hoop. Omdat wij Christus in ons zien gevormd worden en omdat wij door verdrukking gaan, beseffen wij dat we werkelijk worden gerekend als gered en gekocht door het bloed. Dit brengt hoop op een nog grotere glorie. 
Dit is Christus in ons; de hoop op glorie.
Zo is verdrukking dus bewijs dat we als deel van het koninkrijk van Jezus worden beschouwd en een manier om ons karakter te vormen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard