Openbaring: Smyrna's armoede

 Openbaring: Rechtvaardiging door Geloof

Smyrna's armoede

Openbaring 2:9 Ik ken uw werken, verdrukking en armoede – u bent echter rijk – en Ik ken de lastering van hen die zeggen dat zij Joden zijn, maar het niet zijn; zij zijn namelijk een synagoge van de satan.

Armoede is iets wat wij in het westen niet vaak meemaken op dit moment. Wij zijn rijk en hebben aan niets gebrek. De christenen ondervinden weinig openlijke verdrukking en de welvaart doet ons goed.
De rijkdommen op zichzelf hoeven niet slecht te zijn. Ze kunnen met een goed doeleinde gebruikt worden en Gods oorspronkelijke schepping zou nooit gebrek horen te hebben.
Maar helaas heeft de zonde dat wat een zegen had kunnen zijn een vloek gemaakt. 
In het leven van Jezus kwam er een keer een rijke man naar Hem toe. Dit is wat er gebeurde:

Mattheüs 19:16 En zie, er kwam iemand naar Hem toe en die zei tegen Hem: Goede Meester, wat voor goeds moet ik doen om het eeuwige leven te hebben?
17. Hij zei tegen hem: Waarom noemt u Mij goed? Niemand is goed behalve Eén, namelijk God. Maar wilt u tot het leven ingaan, neem dan de geboden in acht.
18. Hij zei tegen Hem: Welke? Jezus zei: U zult niet doden; u zult geen overspel plegen; u zult niet stelen; u zult geen vals getuigenis afleggen;
19. eer uw vader en moeder; en: u zult uw naaste liefhebben als uzelf.
20. De jongeman zei tegen Hem: Al deze dingen heb ik in acht genomen van mijn jeugd af; wat ontbreekt mij nog?
21. Jezus zei tegen hem: Als u volmaakt wilt zijn, ga dan heen, verkoop wat u hebt, en geef het aan de armen, en u zult een schat hebben in de hemel; en kom dan en volg Mij.
22. Toen de jongeman dit woord gehoord had, ging hij bedroefd weg, want hij had veel bezittingen.
23. Jezus zei tegen Zijn discipelen: Voorwaar, Ik zeg u dat een rijke moeilijk het Koninkrijk der hemelen kan binnengaan.
24. Nogmaals zeg Ik u: Het is gemakkelijker dat een kameel door het oog van een naald gaat, dan dat een rijke het Koninkrijk van God binnengaat.
25. Toen Zijn discipelen dit hoorden, stonden zij versteld en zeiden: Wie kan dan zalig worden?
26. Maar Jezus keek hen aan en zei tegen hen: Bij de mensen is dat onmogelijk, maar bij God zijn alle dingen mogelijk.

Paulus zegt:

1 Timotheüs 6:9 Maar wie rijk willen worden, vallen in verzoeking en in een strik en in veel dwaze en schadelijke begeerten, die de mensen doen wegzinken in verderf en ondergang.
10. Want geldzucht is een wortel van alle kwaad. Door daarnaar te verlangen, zijn sommigen afgedwaald van het geloof, en hebben zich met vele smarten doorstoken.

Het is waar dat ons niet gevraagd wordt nu al onze spullen te verkopen zoals de rijke man. Maar Jezus gaf hem op dat moment het bevel om dat te doen en hij was niet gewillig dit te doen. Hij had geld meer lief dan God.
Het gaat hier om bereidheid.
Zijn wij bereid alles op te geven als God hierom zou vragen? Hebben wij soms een andere afgod?
Dit is exact wat het moeilijk maakt voor een rijke om het Koninkrijk binnen te gaan. Zij hebben al zoveel; waarom zouden ze nog iets anders verlangen? Zij voelen hun nood veel minder snel dan de arme die God nodig heeft. Zij zijn minder snel arm van geest.
Toch is het niet onmogelijk bij God voor deze rijken om gered te worden. Velen denken dat de rijken nooit het Evangelie zouden aannemen en zien hen als zó onmenselijk dat de Heilige Geest niet op hen kan werken. 
Maar Jezus heeft duidelijk gezegd dat dit onmogelijk mogelijk is bij God. Er moeten pogingen worden gedaan om hen onder de banier van het kruis te brengen.
Jakobus vertelt ons over een ware rijkdom:

Jakobus 2:5 Luister, mijn geliefde broeders, heeft God de armen van deze wereld niet uitverkoren om rijk te zijn in het geloof, en erfgenamen te zijn van het Koninkrijk, dat Hij beloofd heeft aan hen die Hem liefhebben?

Alle rijkdommen hier op aarde vergaan. Het is ijdelheid en nutteloos. Een mens werkt hier zijn hele leven lang voor en lust hiernaar en uiteindelijk gaan ze allemaal naar dezelfde plek; het graf. 
Daar is er geen loon meer voor hem. Daar is al zijn bezit vergaan. Uiteindelijk gaan we allemaal dood.
Maar de ervaring van het geloof en het Koninkrijk blijft voor eeuwig. Mensen die arm zijn hebben meer kansen om hun geloof uit te oefenen in momenten waar alles verkeerd lijkt te gaan. Dan antwoord God hen en groeien ze nog meer in geloof. Uiteindelijk sterven ze misschien in armoede, maar ze zullen een eeuwige Koninkrijk ontvangen en een stad ingaan waar de straten van goud zijn.
Onze ogen moeten meer gericht zijn op dat wat eeuwig is, dan dat wat vergaat. Dit kan alleen door geloof. 
Hierdoor worden we bereidt om armoede door te gaan en rijker in geloof te worden als dit nodig zal zijn. Jezus werd arm voor ons zodat wij een eeuwige rijkdom kunnen krijgen. Zullen wij dan niet tijdelijk armoede willen ervaren voor Jezus als dit nodig is? 

2 Korinthe 8:9 Want u kent de genade van onze Heere Jezus Christus, dat Hij omwille van u arm is geworden, terwijl Hij rijk was, opdat u door Zijn armoede rijk zou worden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard