Openbaring: Efeze En Haar Eerste Liefde

 Openbaring; Rechtvaardiging door Geloof

Efeze En Haar Eerste Liefde

Openbaring 2:1 Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: Dit zegt Hij Die de zeven sterren in Zijn rechterhand houdt, Die te midden van de zeven gouden kandelaren wandelt:
2. Ik ken uw werken, uw inspanning en uw volharding, en weet dat u slechte mensen niet kunt verdragen, en dat u hen op de proef hebt gesteld die van zichzelf zeggen dat zij apostelen zijn, maar het niet zijn, en dat u hebt ontdekt dat zij leugenaars zijn.
3. En u hebt moeilijkheden verdragen, en volharding getoond. Om Mijn Naam hebt u zich ingespannen en u bent niet moe geworden.
4. Maar Ik heb tegen u dat u uw eerste liefde hebt verlaten.
5. Bedenk dan van welke hoogte u bent gevallen en bekeer u en doe de eerste werken. Maar zo niet, dan kom Ik spoedig bij u en zal uw kandelaar van zijn plaats wegnemen, als u zich niet bekeert.

Openbaring vertelt ons dat de engel, of boodschappers van God, van de gemeente van Efeze, de eerste van de zeven gemeentes een grote ijver had voor de waarheid. Zij konden die zogenaamde apostelen die de gemeente van de waarheid probeerden af te halen nauwelijks verdragen. En hun inspanning tegen de leugens verminderde niet. 
Ze deden dit eerst en nu zelfs nog steeds. 
We kunnen ons inbeelden dat de invloed van de apostelen die toen nog leefden en vooral dat van Paulus een grote indruk op hen had gemaakt en deze ijver aanwakkerde.
Paulus zei tegen de ouderlingen van deze gemeente:

Handelingen 20:28 Zie dan toe op uzelf en op heel de kudde, te midden waarvan de Heilige Geest u tot opzieners aangesteld heeft om de gemeente van God te weiden, die Hij verkregen heeft door Zijn eigen bloed.
29. Want dit weet ik: dat na mijn vertrek wrede wolven bij u zullen binnenkomen, die de kudde niet sparen;
30. en dat uit uw eigen midden mannen zullen opstaan die de waarheid verdraaien om de discipelen weg te trekken achter zich aan.

Paulus verhief het bloed van God zelf als een reden om goed op te passen voor deze valse apostelen. Door op te zien naar de liefde van God tegenover de kudde moesten zij geïnspireerd worden voor dezelfde liefde en zorg. 
Maar we zien dat hoewel er een soort ijver bleef, het principe achter deze ijver vervaagde. De ijver en waarheid is niet genoeg. Er moet ware zelfopoffering zijn. Er moet onzelfzuchtigheid zijn. Dezelfde geest die Jezus had, moet in ons gevormd worden.
Ze vielen af van die hoge positie van oprechte liefde. En wanneer de liefde koelt, dan breekt al snel de eenheid die Paulus zo erg verheft in zijn brief naar de Efeziërs.
Het voorbeeld van de predikanten wordt dan helaas vaak opgevolgd door de gemeente en al snel valt de gemeente in duisternis.
Maar God liet hen niet achter in hun duisternis. 
Ook nu zijn er velen afgevallen van hun eerste liefde. God vermaant hen te bedenken van welke hoogte ze gevallen zijn.
Dan zouden ze terugdenken aan die tijd toen ze eerst het Evangelie hoorden. Ze denken terug aan hoe ze God liefhadden boven alles. Dit soort liefde is niet een sentimentele liefde dat alleen maar met gevoel te maken heeft, maar het is een principe dat leeft door welk gevoel of omstandigheid dan ook.
Kijk naar Jezus. Hij voelde zich niet altijd goed. Er waren tijden dat Hij terecht kwaad werd op zonde. Hij ging door alle pijn heen en door zoveel moeite. En toch ging Hij door voor u. Hij deed alles voor u wat Hij kon ook al kon Hij, omdat Hij ook goddelijk is, zich elk moment van Zijn lijden terugtrekken.
Dit principe is liefde.
Wanneer we bedenken dat we dit hebben verloren, worden we er misschien ook aan herinnerd wat ons die liefde eerst gaf. 
Johannes, waarschijnlijk in dezelfde periode als toen hij Openbaring schreef, heeft veel geschreven over liefde in zijn brieven.

1 Johannes 4:10 Hierin is de liefde, niet dat wij God liefgehad hebben, maar dat Hij ons heeft liefgehad en Zijn Zoon zond als verzoening voor onze zonden.
11. Geliefden, als God ons zo liefhad, moeten ook wij elkaar liefhebben.
19. Wij hebben Hem lief, omdat Hij ons eerst liefgehad heeft.

Als wij onze liefde terug willen, moeten wij een blik van geloof werpen op het kruis. Het besef dat Jezus gewillig naar deze aarde is gekomen als mens om een oneindige prijs te betalen voor mij, een zondaar die Hem heeft gehaat door het zondigen, geeft de Heilige Geest de kans om dat principe van liefde weer in ons te werken. Naast dit beseffen we dan ook onze plicht tegenover onze naaste. Dan proberen we mensen niet meer in de kerk te halen voor meer nummers en proberen we mensen niet in de waarheid te houden vanwege een liefdeloze ijver, maar dan doen we het werkelijk voor het persoon zelf.  Het is geloof dat deze liefde bewerkt. Als we geen liefde hebben, hebben we geen geloof. Maar als we geen geloof hebben, zullen we ook nooit zo'n liefde hebben of hierin groeien.
Neem de Bijbel. Lees over de laatste periode van Jezus leven in Johannes 17-20 of in Lukas 
22-23 of in enig ander stuk. Denk hier oprecht over na. Realiseer je dat Jezus hier doorheen ging, niet voor ons of voor de wereld, maar voor u. Besef dat Jezus hier in jouw plek sterft en lijdt zodat jij de straf van God niet meer hoeft te ontvangen. Hij heeft de prijs betaald. Besef dat Jezus' lijden nog verergerd werd doordat Hij de haat van de Vader tegenover zonde ook moest dragen als onze plaatsvervanger. Niemand heeft ooit zo'n pijnlijke dood meegemaakt als Jezus. Denk na over het fysieke lijden waar Hij doorheen ging en ook de mentale. 
Dit is wat wij verdienen en Hij ging er vrijwillig doorheen in onze plaats. Sta stil bij Zijn karakter die Hij laat zien daar. Kijk naar Zijn geduld, Zijn kalmte, Zijn vergevingsgezindheid, Zijn onzelfzuchtigheid en weet dat deze God met deze karaktereigenschappen ook jouw God kan zijn.
Dit doen kan uw leven redden en uw een ware onzelfzuchtige principieel liefde ingeven. 
Gered door geloof alleen door wat Hij heeft gedaan! Is er geen antwoord op Zijn liefde?

1 Petrus 3:18 Want ook Christus heeft eenmaal voor de zonden geleden, Hij, Die rechtvaardig was, voor onrechtvaardigen, opdat Hij ons tot God zou brengen. Hij is wel ter dood gebracht in het vlees, maar levend gemaakt door de Geest,

1 Johannes 3:1 Zie, hoe groot is de liefde die de Vader ons gegeven heeft: dat wij kinderen van God worden genoemd. Daarom kent de wereld ons niet, omdat zij Hem niet kent.

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard