Openbaring in de Context van het Evangelie; Deel 1

 Openbaring in de Context van het Evangelie (deel 1)


Openbaring is een zeer aangrijpend en opwindend boek. Iedereen die dit leest, kan helemaal meegesleurd worden met het sterke symbolisme en beelden die er worden geschetst. Het is hier waar het befaamde nummer 666 vandaan komt. Hier zien we de twee befaamde beesten en het merk ervan. We krijgen hier in krachtige beelden de oordelen van God te zien; sprinkhanen met harnassen, vuur uit de hemel, de befaamde vier paarden van Openbaring, de wederkomst en als centrum de grote strijd tussen Jezus en Satan. Ik zal niet proberen af te doen aan het symbolisme. Laat het beeld dat er geschetst wordt juist goed doordringen, want op deze manier komt de betekenis juist op de goede manier en op het juiste perspectief binnen.
Waar ik me echter vooral op wil focussen in de komende blogs is Openbaring in verband met Evangelie.
Op het eerste gezicht lijkt het er misschien niet veel mee te maken hebben, maar juist dit boek zet het Evangelie in een context dat nog nooit zo helder is uitgebeeld. 
De vier Evangeliën van Mattheüs, Markus, Lukas en Johannes zetten het Evangelie in een historische context. De brieven van Paulus in een meer dogmatische context. De profeten van het oude testament in een voorspelling dat bewijs geeft voor Jezus als de Messias. De hele tempeldienst laat Jezus en Zijn werk in een schaduw zien, maar Openbaring zet het meer dan enig ander boek in een profetische context en dan vooral in de context van de eindtijd. 
Maar Openbaring gaat verder terug dan de eindtijd. Het laat veel geschiedenis zien. 
Onze focus zal echter zijn op dat waar de apostelen juist zo erg gefocust waren; het Evangelie.
Jezus heeft door Zijn dood en opstanding en middelaarschap in de hemel iets gedaan wat wij onmogelijk konden doen voor onszelf. Hij heeft ons gerechtvaardigd door Zijn eigen bloed en de prijs voor onze zondes betaald. En door dit in afhankelijk geloof aan te nemen zijn we gered en zal Hij ons aan het eind meebrengen naar de hemel om voor altijd met Hem te zijn.
We zullen deze blogs zo kort mogelijk houden voor leesbaarheid, maar ik hoop dat het goed zal overkomen.
We beginnen met Openbaring 1 waar we een visioen te zien krijgen over Jezus:

Openbaring 1:12 En ik keerde mij om, om de stem te zien die met mij had gesproken. En toen ik mij had omgekeerd, zag ik zeven gouden kandelaren.
13. En te midden van de zeven kandelaren zag ik Iemand Die op de Zoon des mensen leek, gekleed in een gewaad tot op de voeten, en op de borst omgord met een gouden gordel;
14. en Zijn hoofd en haar waren wit, als witte wol, als sneeuw, en Zijn ogen waren als een vuurvlam,
15. en Zijn voeten waren als blinkend koper, gloeiend gemaakt in een oven, en Zijn stem klonk als het geluid van vele wateren.
16. En Hij had zeven sterren in Zijn rechterhand en uit Zijn mond kwam een tweesnijdend scherp zwaard; en Zijn gezicht was zoals de zon schijnt in haar kracht.

Wat een visioen! Veel van dit hoeft niet letterlijk genomen te worden, maar de ideeën en gevoelens die we bij dit beeld krijgen mag zeker toegepast worden op Jezus. Het symbolisme moeten bepaalde gedachtes en gevoelens oproepen, maar het moet niet letterlijk genomen worden. Laat elke keer gedacht worden; zoals dit symbool letterlijk zo is, is de betekenis hierachter ook. Het symbool geeft ons dus een beeld van hoe we de betekenis kunnen zien. Hou het symbool en de betekenis dus heel dicht bij elkaar. Dit is heel belangrijk om een goede indruk te krijgen van wat God probeert duidelijk te maken.
Vandaag gaan we ons vooral focussen op het feit dat Hij wit haar had als wol en sneeuw. 
Het haar werd in die tijd vaak als dat wat glorie geeft gezien. Het is natuurlijk sowieso zo dat het haar vaak bepaald van hoe wij eruit zien en wat voor indruk dit achter laat. 
Simson had lang haar en moest dit lang houden om zijn sterkte te houden. Absalom werd geprezen om zijn schoonheid in verband met zijn haar:

2 Samuel 14:25 Nu was er in heel Israël geen man zo knap als Absalom, buitengewoon prijzenswaardig. Van zijn voetzool af tot aan zijn schedel toe was er aan hem geen gebrek.
26. Als hij zijn hoofd schoor – het gebeurde aan het eind van elk jaar dat hij het schoor; omdat het hem te zwaar werd, daarom schoor hij het – dan woog dat hoofdhaar tweehonderd sikkel, naar het ijkgewicht van de koning.

Om onze gedachtes nog een beetje te sturen, laten we de commentaar van de Bijbel op Openbaring spreken. Het idee van iets dat zo wit als sneeuw of wol is, gaat voornamelijk over de puurheid van iets. Het witte haar gaat hier dus niet over oudheid, maar over puurheid. 
Denk dus niet aan een oud mannetje dat bijna geen haar meer heeft, maar aan iemand die gewoon normaal haar heeft met misschien wel een goede lengte en dat dit dan zo wit als sneeuw is en puur. 
Ik herhaal; laat het symbolisme spreken. Haal dit voor je en laat de beeldspraak zelf spreken.
Jesaja geeft ons een goede aanwijzing:

Jesaja 1:18 Kom nu, laten wij samen een rechtszaak voeren,
zegt de HEERE.
Al waren uw zonden als scharlaken,
ze zullen wit worden als sneeuw;
al waren ze rood als karmozijn,
ze zullen worden als witte wol.

Jezus wordt dus afgebeeld als volmaakt puur. Het haar wat vaak de glorie en pracht van iemand bepaald wordt bij Hem als puur afgebeeld; rechtvaardig. Dit is bij Hem dus op een geestelijke manier dus ook.
Maar wat een tegenstelling tot ons! Kunnen wij zo worden afgebeeld? Zijn wij zó puur?
Nee! Wij worden als zondig afgebeeld en bevlekt.
Dit is waar het Evangelie ons verteld dat Jezus zelf; met die witte haren als wol en sneeuw, een perfect mens is. Hij is wél rechtvaardig. 
Op deze manier staat Hij in de hemel in onze plaats. Hij staat in uw plaats als de man met dat witte haar, zogezegd, zonder enige vlek. Als God dan op jouw ziet, ziet Hij niet u en uw zondigheid, maar deze man van Openbaring 1; Jezus. Dan kan God met jou omgaan alsof jij Jezus zelf zou zijn. 
En hierdoor kunt u uzelf ook zo zien. Zie jezelf voor wat je bent door Jezus. Hij staat in uw plaats, Zijn leven is u toegerekend, Zijn vlekkeloos wit haar zogezegd, en hierdoor kunt u het leven doorgaan alsof u dat ook bent. Volg Jezus dan en laat deze puurheid naar andere mensen stralen, omdat u hierin kan delen.
Als het haar even de glorie van de mens moet voorstellen in de rechtbank van God, dan zag God u eerst aan als met allemaal vlekken. Maar nu ziet God u aan alsof u dat prachtige witte haar hebt en alsof u puur bent zoals Jezus dat is. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard