Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard

 Openbaring in de Context van het Evangelie

Het Tweesnijdend zwaard


Openbaring 1:13 En te midden van de zeven kandelaren zag ik Iemand Die op de Zoon des mensen leek, gekleed in een gewaad tot op de voeten, en op de borst omgord met een gouden gordel;
14. en Zijn hoofd en haar waren wit, als witte wol, als sneeuw, en Zijn ogen waren als een vuurvlam,
15. en Zijn voeten waren als blinkend koper, gloeiend gemaakt in een oven, en Zijn stem klonk als het geluid van vele wateren.
16. En Hij had zeven sterren in Zijn rechterhand en uit Zijn mond kwam een tweesnijdend scherp zwaard; en Zijn gezicht was zoals de zon schijnt in haar kracht.

Vorige keer hebben wij ons gefocust op hoe we Openbaring zullen gaan lezen en op het witte haar als wol en sneeuw dat we hier zien. Dit was meer gefocust op rechtvaardiging en hoe Jezus in onze plek staat als een vertegenwoordiger. 
Vandaag zal er iets meer gefocust worden op het geloof zelf. Hoe ziet geloof eruit?
We zien hier een tweesnijdend zwaard dat komt uit de mond van Jezus. Stel dat wij iemand zouden tegenkomen die dit heeft, zouden we niet alleen schrikken, mar we zouden ook uitkijken voor zo'n zwaard om niet geraakt te worden. 
Paulus vertelt ons wat dit zwaard inhoudt:

Hebreeën 4:12 Want het Woord van God is levend en krachtig en scherper dan enig tweesnijdend zwaard, en het dringt door tot op de scheiding van ziel en geest, van gewrichten en merg, en het oordeelt de overleggingen en gedachten van het hart.
13. En er is geen schepsel onzichtbaar voor Hem, maar alles ligt naakt en ontbloot voor de ogen van Hem aan Wie wij rekenschap hebben af te leggen.

Het Woord van God dat uit de mond van Jezus komt is als een tweesnijdend zwaard. Het hakt dingen in tweeën. Het maakt zaken duidelijk en geeft een juist oordeel over hoe iets is. Zo'n oordeel kan pijnlijk zijn en zelfs fataal.
Maar het is niet slechts fataal. Paulus beschrijft ook hoe dit zwaard in onze eigen handen kan terecht komen:

Efeze 6:12 Want wij hebben de strijd niet tegen vlees en bloed, maar tegen de overheden, tegen de machten, tegen de wereldbeheersers van de duisternis van dit tijdperk, tegen de geestelijke machten van het kwaad in de hemelse gewesten.
17. En neem de helm van de zaligheid en het zwaard van de Geest, dat is Gods Woord,

In onze geestelijke strijd tegen Satan en zijn machten is het woord van God dus het zwaard. Dit wordt de zwaard van de Geest genoemd. Deze Heilige Geest strijdt op een geestelijke manier. Het gaat recht tegen het koninkrijk van Satan in het hart in en tegen het vlees. Ons vlees hier is wat we van nature zijn; zondig.
Want Paulus vertelt ons:

Galaten 5:17 Want het vlees begeert tegen de Geest in, en de Geest tegen het vlees in; en die staan tegenover elkaar, zodat u niet doet wat u zou willen.

Dit is een innerlijke strijd bij elk persoon. We kunnen mensen hiermee helpen door het zwaard te gebruiken en ook wanneer we tegen ons eigen vlees vechten, moet dit met het zwaard.
Maar hoe kunnen we dat woord goed gebruiken als we het niet geloven en vertrouwen?
Het gebruiken van dit zwaard is dus een actie van geloof. Het woord moet dus in ons blijven op deze manier. Het moet ons constant sturen, omdat we erin vertrouwen. Op deze manier moeten wij ook in Zijn woord blijven als een pad dat wij volgen, omdat we weten dat ervan af wijken alleen maar fout kan gaan.
Jezus zegt:

Johannes 8:31 Jezus dan zei tegen de Joden die in Hem geloofden: Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen,
32. en u zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken.
34. Jezus antwoordde hun: Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Ieder die de zonde doet, is een slaaf van de zonde.
36. Als dan de Zoon u vrijgemaakt heeft, zult u werkelijk vrij zijn.

Jezus zelf is ons voorbeeld hierin. Ook al had Hij geen zonde werd Hij alsnog zoals wij verzocht door Satan om zonde te doen. En wat deed Hij? Met elke verzoeking citeert Hij Gods woord:

Mattheüs 4:4 Maar Hij antwoordde en zei: Er staat geschreven: De mens zal niet van brood alleen leven, maar van elk woord dat uit de mond van God komt.
7. Jezus zei tegen hem: Er staat eveneens geschreven: U zult de Heere, uw God, niet verzoeken.
10. Toen zei Jezus tegen hem: Ga weg, satan, want er staat geschreven: De Heere, uw God, zult u aanbidden en Hem alleen dienen.

In onze strijd tegen zonde moeten we in ons zwaard (Gods woord) vertrouwen. Zolang we dit doen en ons de kracht van dit zwaard realiseren zullen we overwinnend vooruitgaan. Maar het is een heel proces om te leren hoe we een zwaard moeten hanteren en hoe we dit het snelst en best kunnen gebruiken. We hoeven dus niet bang te zijn als we zien dat we nog niet goed geleerd zijn om dat zwaard te hanteren. Maar laat ons dan op z'n minst vooruitgaan en oefenen in de strijd van het geloof. 
Dit is dan hoe geloof eruit ziet. En dit is hoe scherp en duidelijk het zwaard is om dingen te oordelen zodat we op het juiste pad blijven van liefde en ware vrijheid; vrijheid van zonde.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven