Openbaring: De Zon en de Zeven Sterren

 

Openbaring; Rechtvaardiging door geloof

De zon en de zeven sterren

Openbaring: 1:13 En te midden van de zeven kandelaren zag ik Iemand Die op de Zoon des mensen leek, gekleed in een gewaad tot op de voeten, en op de borst omgord met een gouden gordel;
14. en Zijn hoofd en haar waren wit, als witte wol, als sneeuw, en Zijn ogen waren als een vuurvlam,
15. en Zijn voeten waren als blinkend koper, gloeiend gemaakt in een oven, en Zijn stem klonk als het geluid van vele wateren.
16. En Hij had zeven sterren in Zijn rechterhand en uit Zijn mond kwam een tweesnijdend scherp zwaard; en Zijn gezicht was zoals de zon schijnt in haar kracht.

Dit is hoe Jezus wordt afgebeeld. Vandaag gaan wij kijken naar de zeven sterren in Zijn rechterhand in relatie tot Zijn gezicht als dat van de zon die schijnt in haar volle kracht.
De betekenis van de sterren wordt ons in hetzelfde hoofdstuk verteld:

Openbaring: 1:20 Het geheimenis van de zeven sterren die u in Mijn rechterhand hebt gezien, en van de zeven gouden kandelaren is: de zeven sterren zijn de engelen van de zeven gemeenten, en de zeven kandelaren die u hebt gezien, zijn de zeven gemeenten.

De zeven sterren zijn de zeven engelen van de gemeente. In het Grieks is het woord dat hier gebruikt wordt voor engelen ἄγγελος. Dit woord betekent ook wel boodschapper. Paulus werd als een engel gezien door de Gelaten vanwege het Evangelie:

Gelaten: 4:13 U weet toch dat ik u de eerste keer het Evangelie heb verkondigd in lichamelijke zwakheid.
14. En toch hebt u mijn beproeving, die in mijn lichaam plaatsvond, niet veracht of verafschuwd, maar ontving u mij als een engel van God, ja, als Christus Jezus.
15. Waarin prees u zich dan gelukkig? Want ik kan van u getuigen dat u, zo mogelijk, uw ogen zou hebben uitgerukt en aan mij gegeven zou hebben.

De engelen zijn dus de 'boodschappers' of predikanten van de gemeente die als een ster licht geven in de nacht of dit horen te doen. Zij reflecteren het licht van Jezus en geven zo dus licht door hun goede werken en hun Evangelie. Zij werken als vertegenwoordigers van God.
Jezus' gezicht werd omschreven te schijnen zoals de zon in kracht. Deze glorie en licht is nog veel groter.
Zo moeten wij Jezus zien tegenover de predikanten van de gemeente. De predikanten mogen dan wel een licht zijn in de nacht, maar als Jezus verheven wordt en als we daarnaar kijken zullen, net zoals de sterren voor de zon, de predikanten uit het zicht verdwijnen. Dan zullen onze ogen niet op de predikant zijn, zijn goede werken, zijn prachtige werken, zijn diensten en preken, maar op Jezus Christus. 
Als wij zo graag het werk van de predikant verheffen in ons hart, dan is dit een teken dat wij het licht van de Zon niet hebben laten schijnen in ons hart. Geloof grijpt dit licht vast en neemt het aan en dan zullen wij zien wat Johannes bedoelde. 
Waarom blijven bij het faalbare en zwakke licht van een predikant terwijl wij onze ogen kunnen opheffen naar de Zon van gerechtigheid? 
Ook de predikanten zelf moeten een levend geloof hebben en moeten elke neiging tot zelfverheffing weerstaan. Als zij hun ogen op Jezus houden door eenvoudig geloof zal de Heilige Geest met grote kracht onze hoogmoed, arrogantie, vertrouwen op mensen en de verheffing van de mens ontwortelen. 
Deze strijd van het geloof dat ons nederigheid leert, strijden we niet alleen. De hele hemel is erbij betrokken en God zelf, de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, zal ons niet in de steek laten. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard