Openbaring: Ogen als een Vuurvlam

Openbaring; Rechtvaardiging door geloof

Ogen als een vuurvlam

 Openbaring 1:13 En te midden van de zeven kandelaren zag ik Iemand Die op de Zoon des mensen leek, gekleed in een gewaad tot op de voeten, en op de borst omgord met een gouden gordel;
14. en Zijn hoofd en haar waren wit, als witte wol, als sneeuw, en Zijn ogen waren als een vuurvlam,
15. en Zijn voeten waren als blinkend koper, gloeiend gemaakt in een oven, en Zijn stem klonk als het geluid van vele wateren.
16. En Hij had zeven sterren in Zijn rechterhand en uit Zijn mond kwam een tweesnijdend scherp zwaard; en Zijn gezicht was zoals de zon schijnt in haar kracht.

Wij hebben al gekeken naar het witte haar en het tweesnijdend zwaard. We hebben de betekenis achter het beeld gezien, maar we hebben ook gezien dat dit beeld ons meer inzicht geeft in de betekenis. Jezus' gerechtigheid is als wit haar. Zijn woord is als een zwaard.
Vandaag gaan we kijken naar de ogen die zijn als een vuurvlam. 
Laat dit ten eerste even doordringen. Stel dat u Jezus op deze manier tegenkomt en deze vurige ogen kijken u aan; wat zou u dan voelen?
Dit kan enigszins veroordelend voelen. Het zou letterlijke branden. Het is als een vuur. 
Denk bijvoorbeeld aan een kind dat iets fout heeft gedaan. Als de moeder dit weet, kan de blik alleen al doen branden bij dat kind die niet eens op durft te kijken.
De psalmist zegt:

Psalm 11:4 De HEERE is in Zijn heilig paleis,
de troon van de HEERE staat in de hemel;
Zijn ogen doorzien,
Zijn blikken beproeven de mensenkinderen.

5. De HEERE beproeft de rechtvaardige,
maar Zijn ziel haat de goddeloze en wie geweld liefheeft.

Hij beproeft met Zijn ogen, die alles doorzien, de rechtvaardigen. De rechtvaardigen blijken rechtvaardig met Zijn doordringende blik en zullen gered worden, maar de goddelozen zullen vallen.
Maar er is een ander soort oordeel over de gelovigen van nu. De Heilige Geest overtuigt ons van onze zonde alsof het de ogen van God zelf waren en door dit te doen kunnen wij onze zondes belijden en naar Jezus toevluchten. Op dit moment zijn deze vurige ogen op de gelovigen gericht voor hun eigen redding. Het is voor hun bestwil. 
Paulus laat dit goed zien:

1 Korinthe 11:32 Maar als wij geoordeeld worden, worden wij door de Heere bestraft, opdat wij niet met de wereld veroordeeld zouden worden.

Hebreeën 4:13 En er is geen schepsel onzichtbaar voor Hem, maar alles ligt naakt en ontbloot voor de ogen van Hem aan Wie wij rekenschap hebben af te leggen.

Deze blik zal ons misschien schuldig doen voelen, maar vrees het niet aan te zien! De blik die ons oordeelt is van dezelfde persoon die onze zondes wegwerpt om het nooit meer terug te zien.
Op een dag zal Jezus terugkomen en zal iedereen Hem zien. Dan zullen die ogen ons misschien te láát veroordelen. 
Als we nu niet onszelf geoordeeld laten worden door die ogen om onze zondes te brengen voor het kruis, dan zal het gebeuren als het te laat is.
Voor Hem is alles zo licht als een vuurvlam. Zijn ogen van verstand, zogezegd, zijn compleet verlicht en niets is verborgen voor Hem. Hij ziet elke berenedering, elk gevoel en elke gedachte. 
Laat ons dan dit niet verborgen voor Hem houden alsof Hij het niet weet om voor Hem er mooier uit te zien. Dit zal ons alleen maar dieper doen vallen. Hij weet al dat we compleet verdorven zijn, leg het dus voor Hem. Dan zal de gerechtigheid van Jezus op onze naam gerekend worden. En wanneer Jezus ons dan doorzoekt met die brandende ogen ziet Hij ze aan alsof ze net zo rechtvaardig zijn als Hijzelf. En als we Jezus zouden doorzoeken; elk gevoel, elke gedachte, elke neiging en elke beredenering, dan zal het perfect blijken te zijn. Door Jezus alleen verdienen we dan alles, ook al verdienen we eigenlijk niets. Want er staat geschreven:

1 Johannes 1:9 Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hoe Word Ik Gered?

Christus is het Leven

Openbaring; Het Tweesnijdend Zwaard